11 Kasım 2015 Çarşamba

Americano - Cafe Americano

Sıcak su ilavesi ile seyreltilmiş espressodur. İçimi hafif bir kahvedir.170 ml. ölçeğinde porselen fincanlara, yaklaşık 130 ml. kadar sıcak su eklenir. Üstüne bir doz espresso ilave edilir.

Americano'nun sertliğini üç faktör belirler: espresso miktarı, espressodaki kahve miktarı ve eklenen sıcak suyun miktarı. Bu faktörlerin kombinasyonu damak tadına göre değişir. Ancak, genel olarak 30 ila 450 mililitre arasında sıcak su ile bir ya da 2 fincan espresso karıştırılır. Sıcak su, espressoya döküldüğü için espressonun köpüğü kaybolur.

Espressodan da bahsedersek Espresso, koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş (kahve öğütücüsünde 15 saniye kadar) ve Espresso makinesinin kahve haznesinde (tek bir ölçü için yaklaşık 7 gr.) sıkıştırılmış kahveden geçirilen basınçlı 30 ml'lik sıcak suyun (90-93 derece)yaklaşık 25-30 saniye boyunca bardağa boşalması ile hazırlanan İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.

Espresso, günümüzde sade olarak içilmesi dışında, birçok damak tadına hitap eden ve özellikle sütle hazırlanan kahvelerin de bazıdır. Bu kahvelerden bazıları;
  • Americano: Cappucino bardağı büyüklüğünde bir kupada, tek veya duble espresso üzerine, kupa doluncaya kadar kaynar su eklenir.
  • Cappuccino: Bardağın 1/3'ü tek ölçü espresso, 1/3'ü buharla ısıtılmış kıvamlı süt ile karıştırılır. Üzerlerine bardağın 1/3'ü hacminde kalın süt köpüğü yerleştirilir. Tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir.
  • Latte: Tek veya duble espresso buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Tercihe göre üzerine çok az miktarda süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.
  • Mocha: Tek veya double espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt ve çikolata harmanlanır. Kahve ve çikolata lezzeti bir arada sunulur.
  • Ristretto: Espresso yaparken su yarısı kadar kullanılır. Yani fincanın yarısına gelmeden makineden alınır. Çok kuvvetli, konsantre ve nefis bir espresso ortaya çıkar.
  • Lungo: Fincanın 2/3'ü değil de tamamı dolana kadar beklenerek yapılan Espresso. Tadı acı olur.
  • Macchiato: Tek veya double espresso üzerine çok az miktarda süt köpüğü dokundurulur.
  • Con Panna: Tek veya double espresso üzerine bir kat tatlı krema eklenir.


Rus Mutfağı

Rusya'da Fabergé yumurtaları meşhur. 1842 yılında Sankt Petersburg'da Gustav Fabergé tarafından yapılan ve oğlu Peter Carl Fabergé tarafından geliştirilen sanat eserleri. Carl Faberge bu yumurtaları babasının ölümüne kadar her yıl Son Romanov ailesine hediye olarak gönderirdi. Bu firma 1917'deki ihtilalden sonra Bolşevikler tarafından kapatıldı. Bu yumurtalar Çar III. Aleksandr'ın siparişleridir. Eşi Marie Feodorovna'ya Paskalya hediyesi olarak sunmak için istemiştir. 53 tane olduğu bilinmektedir. 8 tanesinin varlığı tespit edilememiş, 45 adet yumurtanın şimdi nerede oldukları ve şekilleri ise bellidir. Faberge Yumurtalarının genelinin çoğu Amerika koleksiyonlarında, çok küçük bir kısmı ise Kremlin Sarayı'ndadır.


 

Rus Yumurtası
Yumurtaları boydan ikiye bölüp,beyazlarına zarar vermeden sanlarını çıkarıp,  yumurta sarılarını mayonez, krema, karabiber, tuz ve yeşilliklerle bir kasede çatalla ezip karıştırıp, püre haline getirin. Yumurtaların beyaz kısımlarının içine hazırladığınız karışımları doldurup, üstlerine kırmızı biber serpin. Marul yapraklarını yıkayıp kurulayıp, servis tabağına dizin. Yumurtaları üstlerine yerleştirip,domates dilimleri ile süsleyip servis edin.
 Rus kahvaltı sofrasında reçel, marmelat gibi tatlı çeşitleri rağbet görmezken; süt, kahve, kokulu siyah çay ve meyve suları tipik kahvaltı içecekleridir.

Borç - Borş  çorbası
Slav ülkelerine özgü bir çorba. Rus ve Polonya mutfaklarında önemli bir yer tutan borç çorbasının Ukrayna kökenli olduğu söylenir.Ukrayna borç çorbası, sığır eti ve çeşitli sebzelerden (fasülye, lahana, havuç, salatalık, patates, soğan ya da domates), özellikle de kök sebzeler ve lahanadan yapılır; çorba kendine has rengini pancardan alır. Borç çorbasına genellikle ekşi krema katılır ve yanında pirojki (soğan ve sığır etiyle yapılmış bir çeşit börek) yenir. Polonya borç çorbası barszcz ise orman mantarlarıyla yapılan etsiz pancar çorbasıdır, uszka adı verilen küçük, mantarlı hamurlarla birlikte yenir. Hafif bir çorba olan borşçok'un da ana malzemesi pancardır. Bazı Rus çorbaları da tahıl ya da ekmeğin mayalanmasıyla elde edilen ve kvas adı verilen bir çeşit hafif bira ile yapılır.


Blini
Rus millî yemeği.Yunanlar bu yemeğin kendilerini ait olduğunu iddia etmektedirler. Genellikle Slav kökenli ülkelerde çok tüketilir. Rusların milli yemeği diye adlandırılan atıştırmalık bir yiyecektir. Kolay ve pratik bir şekilde hazırlanıp servis edildiği için de çok tercih edilir. Moskova başta olmak üzere Rusya'da birçok şubesi vardır.
Yumurta, su, süt, tuz ve undan hazırlanır. Krepin Rusya'ya uyarlanmış ve geliştirilmiş bir türü de denilebilir. Çoğunlukla, kahvaltıda tüketilir. Mayalı ve mayasız olmak üzere iki çeşidi vardır.
Düz tava şeklinde bir fırının üstünde pişirilir. İçine salam, sosis, havyar, peynir, tavuk vb. gibi birçok şey eklenebilir ve bu şekilde servis edilir. Doyurucu ve uygun fiyata sahip olduğundan dolayı da çok tüketilmektedir. Hıristiyanların en uzun süreli oruçları olan perhizin ardından bolca tüketilir ve bugün blini günü olarak adlandırılır.


Smetana
 bal ve reçelle çok iyi gittiği söylenen, borş çorbasının üzerine, tatlılara kullanılan çok geniş bir yelpazede kendine yer bulan, cips ya da kızartmalar için dipsosta kullanılabilecek yoğurt -umsu krema-msı bir şeymiş :) yörsan üretmiş
                               fotoğraf google görsellerden bulundu. yörsan ın sitesinde göremedim.

pelmeni  ve vareniki mantı
büyük ebatlarda tabii bunlar. bizdeki gibi minik minik değiller.

piroçki
kıymalı poğaça ya da fırında pişen çiğ börek gibi bir şey..içi çiğ değil kavrulmuş kıymalı tabii:))

medovik
kat kat ince hamurlu ballı pasta

oreshki kurabiyesi
ceviz şeklinde kalıplarla yapılan kurabiye..iki parçayı süt reçeli sürüp birleştiriyorlar.

Fellah Köftesi

Tarifi Arda Türkmen'den..çok güzel lezzetli...
aşağıya ekliyorum...

Fellah Köfte Malzemeleri
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su ( bence 1.5 bardaktan fazla eklemeyin)
1 su bardağı irmik
1 adet soğan – rendelenmiş
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı un
Su- kıvam vermek için
Tuz
Karabiber
Kimyon

Sosu için Malzemeler
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 bağ maydanoz – ince kıyılmış
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Bulguru 2 bardak sıcak su ile ıslatın. 4 dakika kadar demleyin.
Bulgur şiştikten sonra diğer malzemeleri ekleyip, hepsini birlikte yoğurun.
Köfte kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Çok katı olursa ara ara su veya katı olursa ara ara un ilavesi yapın.
Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapıp parmağınızla ortasına bastırıp düğme şekli verin.
Un serpilmiş tepsiye koyun ve tüm harç köfte olduktan sonra kaynayan suda haşlayın ve süzün.
Sos için zeytinyağını ısıtın, salçaları ekleyin kavurun, sosu kenara alın maydanozu ve haşlanmış köfteleri içine alın ve harmanlayın.

Tatlıcı Tombak Muhallebisi

iki renkli siyah beyaz muhallebinin beyaz kısmı için
malzemeler
1 litre süt
2 kahve fincanı nişasta (60-70 gram)
1 su bardağından bir iki parmak az şeker (200 gram) 
damla sakızı
bu ölçünün aynısını kullanıp içine kakao ve bitter çikolata ekleyerek siyah kısmını elde edebilirsiniz.
isterseniz vanilya da ekleyebilirsiniz. şart değil tabii..

               bu görüntünün  püf noktası ise her iki muhallebiyi aynı anda kaseye dökmekten geçiyor.