11 Kasım 2015 Çarşamba

Rus Mutfağı

Rusya'da Fabergé yumurtaları meşhur. 1842 yılında Sankt Petersburg'da Gustav Fabergé tarafından yapılan ve oğlu Peter Carl Fabergé tarafından geliştirilen sanat eserleri. Carl Faberge bu yumurtaları babasının ölümüne kadar her yıl Son Romanov ailesine hediye olarak gönderirdi. Bu firma 1917'deki ihtilalden sonra Bolşevikler tarafından kapatıldı. Bu yumurtalar Çar III. Aleksandr'ın siparişleridir. Eşi Marie Feodorovna'ya Paskalya hediyesi olarak sunmak için istemiştir. 53 tane olduğu bilinmektedir. 8 tanesinin varlığı tespit edilememiş, 45 adet yumurtanın şimdi nerede oldukları ve şekilleri ise bellidir. Faberge Yumurtalarının genelinin çoğu Amerika koleksiyonlarında, çok küçük bir kısmı ise Kremlin Sarayı'ndadır.


 

Rus Yumurtası
Yumurtaları boydan ikiye bölüp,beyazlarına zarar vermeden sanlarını çıkarıp,  yumurta sarılarını mayonez, krema, karabiber, tuz ve yeşilliklerle bir kasede çatalla ezip karıştırıp, püre haline getirin. Yumurtaların beyaz kısımlarının içine hazırladığınız karışımları doldurup, üstlerine kırmızı biber serpin. Marul yapraklarını yıkayıp kurulayıp, servis tabağına dizin. Yumurtaları üstlerine yerleştirip,domates dilimleri ile süsleyip servis edin.
 Rus kahvaltı sofrasında reçel, marmelat gibi tatlı çeşitleri rağbet görmezken; süt, kahve, kokulu siyah çay ve meyve suları tipik kahvaltı içecekleridir.

Borç - Borş  çorbası
Slav ülkelerine özgü bir çorba. Rus ve Polonya mutfaklarında önemli bir yer tutan borç çorbasının Ukrayna kökenli olduğu söylenir.Ukrayna borç çorbası, sığır eti ve çeşitli sebzelerden (fasülye, lahana, havuç, salatalık, patates, soğan ya da domates), özellikle de kök sebzeler ve lahanadan yapılır; çorba kendine has rengini pancardan alır. Borç çorbasına genellikle ekşi krema katılır ve yanında pirojki (soğan ve sığır etiyle yapılmış bir çeşit börek) yenir. Polonya borç çorbası barszcz ise orman mantarlarıyla yapılan etsiz pancar çorbasıdır, uszka adı verilen küçük, mantarlı hamurlarla birlikte yenir. Hafif bir çorba olan borşçok'un da ana malzemesi pancardır. Bazı Rus çorbaları da tahıl ya da ekmeğin mayalanmasıyla elde edilen ve kvas adı verilen bir çeşit hafif bira ile yapılır.


Blini
Rus millî yemeği.Yunanlar bu yemeğin kendilerini ait olduğunu iddia etmektedirler. Genellikle Slav kökenli ülkelerde çok tüketilir. Rusların milli yemeği diye adlandırılan atıştırmalık bir yiyecektir. Kolay ve pratik bir şekilde hazırlanıp servis edildiği için de çok tercih edilir. Moskova başta olmak üzere Rusya'da birçok şubesi vardır.
Yumurta, su, süt, tuz ve undan hazırlanır. Krepin Rusya'ya uyarlanmış ve geliştirilmiş bir türü de denilebilir. Çoğunlukla, kahvaltıda tüketilir. Mayalı ve mayasız olmak üzere iki çeşidi vardır.
Düz tava şeklinde bir fırının üstünde pişirilir. İçine salam, sosis, havyar, peynir, tavuk vb. gibi birçok şey eklenebilir ve bu şekilde servis edilir. Doyurucu ve uygun fiyata sahip olduğundan dolayı da çok tüketilmektedir. Hıristiyanların en uzun süreli oruçları olan perhizin ardından bolca tüketilir ve bugün blini günü olarak adlandırılır.


Smetana
 bal ve reçelle çok iyi gittiği söylenen, borş çorbasının üzerine, tatlılara kullanılan çok geniş bir yelpazede kendine yer bulan, cips ya da kızartmalar için dipsosta kullanılabilecek yoğurt -umsu krema-msı bir şeymiş :) yörsan üretmiş
                               fotoğraf google görsellerden bulundu. yörsan ın sitesinde göremedim.

pelmeni  ve vareniki mantı
büyük ebatlarda tabii bunlar. bizdeki gibi minik minik değiller.

piroçki
kıymalı poğaça ya da fırında pişen çiğ börek gibi bir şey..içi çiğ değil kavrulmuş kıymalı tabii:))

medovik
kat kat ince hamurlu ballı pasta

oreshki kurabiyesi
ceviz şeklinde kalıplarla yapılan kurabiye..iki parçayı süt reçeli sürüp birleştiriyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder