19 Eylül 2015 Cumartesi

Abdigor Köfte

Ağrı- Doğubayazıt'ta  yöresel bir tat olan Abdigor Köfteyi tatmayı tercih edecektim fakat köfte haşlama olunca fikrim değişti..kızartma olmalıydı:) bence...


sinirsiz et macun kıvamına gelene kadar dövülüyor.dinlenince yumurta un su ve  soğan suyu ekleniyor. kaynayan tuzlu suya kepçe büyüklüğünde alınıp top şekli verilen köfte atılıp pişiriliyor. İlk kez İshak Paşa Sarayında yapıldığı rivayet ediliyor.

Köftenin hikayesi ise şöyleymiş;

İshak Paşa’nın babası kör Abdi hastalanmış, yediği yemeklerin hemen hepsi dokunduğundan ne yerse midesi kabul etmiyormuş. Konusunda uzmanlaşmış aşçılar, etle yaptıkları birbirinden lezzetli yemeklerin Kör Abdi Paşa’ya dokunması üzerine yeni arayışlar içine girmişler. Aşçılar, kuşaktan kuşağa anlatılan ve yalnızca hastalara yedirilen bir diyet yemeğini daha özenli bir şekilde yeniden yapmaya karar vermişler. Düve, toklu veya genç sığırın taze ve yağsız olan bacak kısmından alınan etin geleneksel yöntemle, tahta tokmakla dövülerek sinirlerin özenli bir şekilde ayıklanmasıyla pişirdikleri köftelerin Abdi paşaya dokunmaması üzerine bu yemek oldukça sık pişirilmeye başlanmıştır. Kör Abdi paşa bu yemeği o kadar çok beğenmiş ve o kadar çok isteyerek yemiştir ki, yüzlerce yıldan beri yalnızca hastalara yapılan bu diyet yemeği günümüze kadar Abdigör köftesi adıyla anılmaya başlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder