19 Eylül 2015 Cumartesi

İspanyol Mutfağı

İsyanyol Mutfağı

ispanyol omleti ( Tortilla de patata)
yaniii  patatesli omlet:))


Paella




Paella Valencialı
 İspanya’nın en meşhur yemeklerinden biri ve  Valencia da bu yemeğin doğum yeri. Paella tüm dünyaca İspanya’nın ulusal yemeği sanılsa da, Paella da Valencia’ya özgü bir yemek.
 Orijinal Valencia paella’sı pirinç, yeşil mevsim sebzeleri ve etten oluşur. Tavşan, tavuk, ördek ve salyangoz eti bulunabilir. Bunun dışında sık karşılaşacağınız tür deniz mahsülleri paellasıdır. Et yerine ıstakoz, midye, kalamar gibi deniz mahsulleri bulunur. Bunların haricinde pirince sarı rengi veren safran ve zeytin yağı şarttır. ( İspanyollar  “Ne kadar çok olursak o kadar çok güleriz”  derlermiş, paellanın malzemesi de ne kadar bol olursa o kadar leziz oluyormuş) Paella kelimesi geniş tava anlamına gelmekte. 2 kişilik yapılabildiği gibi,10 kişilik büyük ve geniş sac tavalarda da yapılabilir.
Diğer önemli yemek ise siyah pilav dedikleri ‘Arròs negre’ dir. Mürekkep balığı ve kalamardan 
 Paella, tarih içinde İspanya’yı işgal etmiş olan Romalılar ve Arapların yemek kültürünü birleştiren bir yemek olarak tanımlanır.

bu karma tapas fotoğrafı   http://enriquebecerra.com/en/ adresinden



İspanya denince akla gelen ilk şeylerden biri de kuşkusuz  Tapas kelimesi Türkçesi “kapamak” olan “tapar” kelimesinden doğmuş. Endülüs Bölgesi’nin  tarihinden gelen bu gelenek, bir bara gittiğinizde istediğiniz içki ile verilen sıcak ve soğuk atıştırmalıklardan ibaretmiş. İspanya Kralı X. Alfonso insanların alkolü boş midelerine içip hasta olmamaları için yanında mutlaka bir yiyecekle servis edilmesi gerektiğini düşünmüş ve günümüze kadar gelen bu durum İspanya’nın tipik bir özelliği olmakla birlikte hem yerel halk hem de turistler tarafından oldukça benimsenmiş.
bir başka rivayet ise şöyle
tapa- tapas “tepa”, yani “kapak”tan gelir. Çünkü eskiden İspanyollar sherrye sinek kaçmaması için bardakların üzerlerini “tapas” adını verdikleri ekmek dilimleriyle kapatırlar, alkolü boş mideye içmemek için de bu tapasları yerlermiş. Bu adet zaman içinde bir kültüre dönüşmüş ve tapasların yüzlerce çeşidi oluşmuş.
 Bizdeki meze-salata kavramıyla aynı aslında. Rus Salatası, Haydari, Ezme, şakşuka, patlıcan salatası, patates salatası vs. vs...biz orada tatmadık inanın eksikliğini hissedecek bir şey yok..zaten benzerlerini tüketiyoruz vatanımızda :)))



Gazpacho
 
geleneksel çorba

İspanyol mutfağında sık sık tüketilen ve bir tür soğuk çorba olan gazpacho, özellikle Andaluciada yaygındır.“Islatılmış ekmek” anlamındaki Arapça bir sözcükten türetilen adı, aynı zamanda da tarih boyunca Araplarla olan etkileşimin bir göstergesidir.
En sık yapılan gazpacho yemeği domates, sirke, sarımsak, zeytinyağı, ekmek içi, soğan, salatalık ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur. Yağda kızartılmış ekmek parçaları, doğranmış sebze ve katı yumurta ile birlikte servis edilir.
Ayrıca Allioli ( sarımsak, yumurta akı ve az bir miktarda mayonezin karıştırılması sonucu elde edilen karışım) sosunu da meşhur
marzipan yani badem ezmesi
kendisini fotoğraflamamışım ama marzipan satan bir dükkanın fotoğrafı var :)


turunç reçeli


Turunç bol olunca peçeteler uçmasın diye destek sağlanmış :)
caddeler turunç ağaçlarıyla dolu..ağaçlar ise turunç dolu...çok güzel bir görüntü...


Churros

Churros con Chocolate ise meşhur tatlıları..çikolataya batırılıp yenmekte.


pestinos de miel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder