11 Kasım 2015 Çarşamba

Americano - Cafe Americano

Sıcak su ilavesi ile seyreltilmiş espressodur. İçimi hafif bir kahvedir.170 ml. ölçeğinde porselen fincanlara, yaklaşık 130 ml. kadar sıcak su eklenir. Üstüne bir doz espresso ilave edilir.

Americano'nun sertliğini üç faktör belirler: espresso miktarı, espressodaki kahve miktarı ve eklenen sıcak suyun miktarı. Bu faktörlerin kombinasyonu damak tadına göre değişir. Ancak, genel olarak 30 ila 450 mililitre arasında sıcak su ile bir ya da 2 fincan espresso karıştırılır. Sıcak su, espressoya döküldüğü için espressonun köpüğü kaybolur.

Espressodan da bahsedersek Espresso, koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş (kahve öğütücüsünde 15 saniye kadar) ve Espresso makinesinin kahve haznesinde (tek bir ölçü için yaklaşık 7 gr.) sıkıştırılmış kahveden geçirilen basınçlı 30 ml'lik sıcak suyun (90-93 derece)yaklaşık 25-30 saniye boyunca bardağa boşalması ile hazırlanan İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.

Espresso, günümüzde sade olarak içilmesi dışında, birçok damak tadına hitap eden ve özellikle sütle hazırlanan kahvelerin de bazıdır. Bu kahvelerden bazıları;
  • Americano: Cappucino bardağı büyüklüğünde bir kupada, tek veya duble espresso üzerine, kupa doluncaya kadar kaynar su eklenir.
  • Cappuccino: Bardağın 1/3'ü tek ölçü espresso, 1/3'ü buharla ısıtılmış kıvamlı süt ile karıştırılır. Üzerlerine bardağın 1/3'ü hacminde kalın süt köpüğü yerleştirilir. Tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir.
  • Latte: Tek veya duble espresso buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Tercihe göre üzerine çok az miktarda süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.
  • Mocha: Tek veya double espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt ve çikolata harmanlanır. Kahve ve çikolata lezzeti bir arada sunulur.
  • Ristretto: Espresso yaparken su yarısı kadar kullanılır. Yani fincanın yarısına gelmeden makineden alınır. Çok kuvvetli, konsantre ve nefis bir espresso ortaya çıkar.
  • Lungo: Fincanın 2/3'ü değil de tamamı dolana kadar beklenerek yapılan Espresso. Tadı acı olur.
  • Macchiato: Tek veya double espresso üzerine çok az miktarda süt köpüğü dokundurulur.
  • Con Panna: Tek veya double espresso üzerine bir kat tatlı krema eklenir.


Rus Mutfağı

Rusya'da Fabergé yumurtaları meşhur. 1842 yılında Sankt Petersburg'da Gustav Fabergé tarafından yapılan ve oğlu Peter Carl Fabergé tarafından geliştirilen sanat eserleri. Carl Faberge bu yumurtaları babasının ölümüne kadar her yıl Son Romanov ailesine hediye olarak gönderirdi. Bu firma 1917'deki ihtilalden sonra Bolşevikler tarafından kapatıldı. Bu yumurtalar Çar III. Aleksandr'ın siparişleridir. Eşi Marie Feodorovna'ya Paskalya hediyesi olarak sunmak için istemiştir. 53 tane olduğu bilinmektedir. 8 tanesinin varlığı tespit edilememiş, 45 adet yumurtanın şimdi nerede oldukları ve şekilleri ise bellidir. Faberge Yumurtalarının genelinin çoğu Amerika koleksiyonlarında, çok küçük bir kısmı ise Kremlin Sarayı'ndadır.


 

Rus Yumurtası
Yumurtaları boydan ikiye bölüp,beyazlarına zarar vermeden sanlarını çıkarıp,  yumurta sarılarını mayonez, krema, karabiber, tuz ve yeşilliklerle bir kasede çatalla ezip karıştırıp, püre haline getirin. Yumurtaların beyaz kısımlarının içine hazırladığınız karışımları doldurup, üstlerine kırmızı biber serpin. Marul yapraklarını yıkayıp kurulayıp, servis tabağına dizin. Yumurtaları üstlerine yerleştirip,domates dilimleri ile süsleyip servis edin.
 Rus kahvaltı sofrasında reçel, marmelat gibi tatlı çeşitleri rağbet görmezken; süt, kahve, kokulu siyah çay ve meyve suları tipik kahvaltı içecekleridir.

Borç - Borş  çorbası
Slav ülkelerine özgü bir çorba. Rus ve Polonya mutfaklarında önemli bir yer tutan borç çorbasının Ukrayna kökenli olduğu söylenir.Ukrayna borç çorbası, sığır eti ve çeşitli sebzelerden (fasülye, lahana, havuç, salatalık, patates, soğan ya da domates), özellikle de kök sebzeler ve lahanadan yapılır; çorba kendine has rengini pancardan alır. Borç çorbasına genellikle ekşi krema katılır ve yanında pirojki (soğan ve sığır etiyle yapılmış bir çeşit börek) yenir. Polonya borç çorbası barszcz ise orman mantarlarıyla yapılan etsiz pancar çorbasıdır, uszka adı verilen küçük, mantarlı hamurlarla birlikte yenir. Hafif bir çorba olan borşçok'un da ana malzemesi pancardır. Bazı Rus çorbaları da tahıl ya da ekmeğin mayalanmasıyla elde edilen ve kvas adı verilen bir çeşit hafif bira ile yapılır.


Blini
Rus millî yemeği.Yunanlar bu yemeğin kendilerini ait olduğunu iddia etmektedirler. Genellikle Slav kökenli ülkelerde çok tüketilir. Rusların milli yemeği diye adlandırılan atıştırmalık bir yiyecektir. Kolay ve pratik bir şekilde hazırlanıp servis edildiği için de çok tercih edilir. Moskova başta olmak üzere Rusya'da birçok şubesi vardır.
Yumurta, su, süt, tuz ve undan hazırlanır. Krepin Rusya'ya uyarlanmış ve geliştirilmiş bir türü de denilebilir. Çoğunlukla, kahvaltıda tüketilir. Mayalı ve mayasız olmak üzere iki çeşidi vardır.
Düz tava şeklinde bir fırının üstünde pişirilir. İçine salam, sosis, havyar, peynir, tavuk vb. gibi birçok şey eklenebilir ve bu şekilde servis edilir. Doyurucu ve uygun fiyata sahip olduğundan dolayı da çok tüketilmektedir. Hıristiyanların en uzun süreli oruçları olan perhizin ardından bolca tüketilir ve bugün blini günü olarak adlandırılır.


Smetana
 bal ve reçelle çok iyi gittiği söylenen, borş çorbasının üzerine, tatlılara kullanılan çok geniş bir yelpazede kendine yer bulan, cips ya da kızartmalar için dipsosta kullanılabilecek yoğurt -umsu krema-msı bir şeymiş :) yörsan üretmiş
                               fotoğraf google görsellerden bulundu. yörsan ın sitesinde göremedim.

pelmeni  ve vareniki mantı
büyük ebatlarda tabii bunlar. bizdeki gibi minik minik değiller.

piroçki
kıymalı poğaça ya da fırında pişen çiğ börek gibi bir şey..içi çiğ değil kavrulmuş kıymalı tabii:))

medovik
kat kat ince hamurlu ballı pasta

oreshki kurabiyesi
ceviz şeklinde kalıplarla yapılan kurabiye..iki parçayı süt reçeli sürüp birleştiriyorlar.

Fellah Köftesi

Tarifi Arda Türkmen'den..çok güzel lezzetli...
aşağıya ekliyorum...

Fellah Köfte Malzemeleri
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su ( bence 1.5 bardaktan fazla eklemeyin)
1 su bardağı irmik
1 adet soğan – rendelenmiş
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı un
Su- kıvam vermek için
Tuz
Karabiber
Kimyon

Sosu için Malzemeler
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 bağ maydanoz – ince kıyılmış
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Bulguru 2 bardak sıcak su ile ıslatın. 4 dakika kadar demleyin.
Bulgur şiştikten sonra diğer malzemeleri ekleyip, hepsini birlikte yoğurun.
Köfte kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Çok katı olursa ara ara su veya katı olursa ara ara un ilavesi yapın.
Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapıp parmağınızla ortasına bastırıp düğme şekli verin.
Un serpilmiş tepsiye koyun ve tüm harç köfte olduktan sonra kaynayan suda haşlayın ve süzün.
Sos için zeytinyağını ısıtın, salçaları ekleyin kavurun, sosu kenara alın maydanozu ve haşlanmış köfteleri içine alın ve harmanlayın.

Tatlıcı Tombak Muhallebisi

iki renkli siyah beyaz muhallebinin beyaz kısmı için
malzemeler
1 litre süt
2 kahve fincanı nişasta (60-70 gram)
1 su bardağından bir iki parmak az şeker (200 gram) 
damla sakızı
bu ölçünün aynısını kullanıp içine kakao ve bitter çikolata ekleyerek siyah kısmını elde edebilirsiniz.
isterseniz vanilya da ekleyebilirsiniz. şart değil tabii..

               bu görüntünün  püf noktası ise her iki muhallebiyi aynı anda kaseye dökmekten geçiyor.

4 Ekim 2015 Pazar

Reyhan Şerbeti



 malzemeler:
1 demet reyhan
1 su bardağı şeker
yarım limon suyu (kabuğunu da ekleyebilirsiniz)
1 litre sıcak su

reyhanlar ayıklanır, yıkanır. üzerine şeker,sıcak su ve varsa limon kabuğu  eklenir. bu aşamada tencerede bir tık kaynatabilirsiniz de hiç kaynatmadan direkt şişeye koyabilirsiniz de..limon suyunu en son ilave ediyorum.

sıcaklığı geçtikten sonra buzdolabına koyuyorum. şerbet bu şekilde beklerken reyhanlar tadını rengini kokusunu veriyor. süreniz yeterli olduğu müddetçe bekletmenizi tavsiye ederim.

Ottoman Pizza

oğlumun pizzasına verdiğim ismi yazdım başlığa :))

              ev yapımı limonata ile servis ettim. sol alt köşedeki az malzemeli oğlumun tercihi :))

pizza hamuru için malzemeler:
1 kiloya yakın un
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
yarım su bardağı zeytinyağı
40 gram yaş maya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker

su süt karışımının ılık olması mayalandırma açısından önemli...
undan bir havuz açıp mayanın üzerine şekeri koyup su süt karışımını ilave ediyorum yavaş yavaş. maya eridiğinde yağı da ilave edip hamuru çok çok yumuşak olacak kıvama getiriyoruz.elinizden gerekirse yağ yardımı, kaşık yardımı ile ayırın hamuru.

bir iki saat kadar mayalandırın. aslında bu süre ortamın sıcaklığına göre değişiyor.

pizza sosu ve malzemeleri ise şöyle:
domates cok az zeytinyağı birkaç parçaya bölünmüş sarımsak ve bir çay kaşığı şekeri tavaya alıp 3-5 dakika kadar pişiriyoruz. biraz su ekleyebilirsiniz domatesin suyu yoksa.
ardından çok az fesleğen, tuz, salça, ketçap ilave ediyorum bu karışıma.

mayalanan hamura yağlanmış tepsi içinde- elinizi biraz yağlayıp- şekil verdikten sonra bu sostan sürüp üzerini istediğiniz malzemeyle doldurabilirsiniz.

üzerine tercihe bağlı
olarak  biber, sucuk,pastırma, mısır, mantar, soğan, zeytin, közlenmiş kırmızı biber koyabilirsiniz.

peyniri bu aşamada koymuyoruz.
önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-15 dakika kadar pişirip bu aşamada rendelenmiş kaşar peynirini serpin üzerine.biraz daha pişirin. peynirler eriyince servise hazır hale geliyor.




20 Eylül 2015 Pazar

Fransız Tostu


ilk önce orijinal tariften bahsedeceğim.. ardından  toplum olarak uyguladığımız tariften:))

orijinal tarif şu şekilde
malzemeler:
bir fincan süt, 2 yumurta, 6 dilim tost ekmeği, çok az tarçın Hindistan cevizi, maple şurup(akçaağaç şurubu) , tereyağı

 yapılışı
ekmek ve yağ ve maple şurup  haricindekiler karıştırılır. ekmekler bu sosa bulanır. tavada eritilen tereyağında kızartılır. üzerine maple şurup dökülür. buna muadil olarak vişne reçeli de diğer reçelleri ve bal  da kullanabilirsiniz.

biz Türklerin uyguladığı ise :)


malzemeler:
bir fincan süt, 2 yumurta, 6 dilim tost ekmeği, kaşar peyniri tuz, tereyağı

yapılışı:
süt, yumurta, tuz çırpılır.  tost ekmekleri ve peynirle tost hazırlanır. üçgen oluşacak şekilde ikiye bölünür. hazırlanan sosta bekletmeden batırılıp çıkarılır. tavada eritilen tereyağı zeytinyağı karışımında kızartılır.

arzuya göre tostun içine peynirin yanısıra sucuk ilave edilebilir.




19 Eylül 2015 Cumartesi

Mantar Çorbası (Sütlü)

1 soğan
1 sarımsak   ....      Not: Soğan - sarımsak kullanmayabilirsiniz.
250-300 gram mantar
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı-zeytinyağı karışımı
2 su bardağı süt
3 su bardağı su
tuz ve özellikle servis esnasında taze çekilmiş karabiber

tencerede çok ince doğranmış soğan sarımsak yağda çevrilir.
üzerine yıkanmış temizlenmiş ince doğranmış mantarlar ilave edilir.
kavrulur.
bu karışımın üzerine un ilave edilir.
kavrulur.
:)
yavaç yavaş süt ilave edilir. Güzelce karıştırılır.Suyunu ayarlayın. kıvamlı mı sulu mu seviyorsunuz çorbaları zevkinize göre burada su miktarında değişiklik yapabilirsiniz.
 
Eğer topak topak olur endişeniz varsa soğan sarımsak mantarı bir tavada kavurun. tencerede unlu yağlı karışımı hazırlayıp sütü ilave edin.  blender dan geçirin ardından mantarlı karışımı ekleyip suyunu ayarlayın 5 dakika kaynatıp altını kapatın. tuzunu eklemeyi unutmayın.


Domates Çorbası

4 adet domates
4 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1-2 yemek kaiığı salça
tuz
Servis için kaşar peyniri

Domatesleri soyup rendeleyin ya da rondodan geçirin.
Tereyağında unu kısık ateşte kavurun  isterseniz 1-2 yemek kaşığı salça ekleyin.
üzerine  domatesleri ekleyin ve 2-3 dakika orta ateşte karıştırarak pişirin.
Domateslerin üzerine 1 su bardağı sütü +4 bardağı suyu ilave edin. Çorba kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Çorba kaynadıktan sonra 7-8 dakika daha pişirip ocağı kapatın.
rendelenmiş kaşar peyniri ile servis yapın.


Tarhana Çorbası



1 diş sarımsak
1 domates
varsa bir kırmızı biber ya da yarısı , çeyreği.. güzel bir tat kattığını düşünüyorum.
1-2 yemek kaşığı salça
toz tarhana
su
zeytinyağı
tuz

                                  

sarımsak yağda çevrilir.domates ve kırmızı biber ilave edilir.
yağda çevrilir bu malzemeler.salça eklenir.
ardından tarhana ve su ilave edilir.
pişince isterseniz blenderdan  geçirilir.

Maraş Usulu Tarhana Çorbası

        2-3 avuç tarhana cipsini tencereye alinir. Üzeri geçecek kadar su konulup varsa vaktiniz 2-3 saat bu şekilde ıslanması için beklenir. Vaktiniz yoksa direkt  tarhana üzerine su ilave edilip ocağa alınır, yumuşayıp, dağılana kadar kısık ateşte pişirilir.

        Sonrasında blender dan geçirilerek içerisine bir avuç haşlanmış nohut ve bir adet rendelenmiş sarımsak katılır. Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır. tereyağında nane kızdırılır çorbanın üzerine dökülür.

        İsterseniz nohut hiç katmayabilirsiniz. Aynı şekilde sarımsak da katmayabilirsiniz. Sarımsağı yağda kavurup isteyenlerin çorbasına ekleyebilirsiniz.

Yuvarlama


2 su bardağı Malatyanın fellah köftesi için satılan bulguru
1 su bardağı irmik
1 su bardağı sıcak su
1 yumurta
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı un

malzemeler ılık su yardımıyla yoğrulur. ve yukarıdaki şekil verilir. kaynar suda haşlanır. suyun yüzeyine çıkmaya başlayınca kontrol edilir pişip pişmediği. süzülerek sosla karıştırılıp servis kabına alınır.Üzeri maydanoz ile süslenir.

sosu için:
3 domates rendesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça



Çikolata Soslu Portakallı Kek

3  yumurta
1 su bardağı tozşeker
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı portakal suyu
1 portakal kabuğunun rendesi
1/2 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kuru vişne
1/2 çay bardağı ceviz
yaklaşık 4 su bardağı kadar un

üzeri için çikolata sosu yapacağız. malzemeleri karıştırıp pişiriyoruz.
çikolata sos için malzemeler
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 su bardağından biraz az su
1/2 su bardağı şeker


yumurta ve toz şeker köpürene kadar çırpılır.süt ve sıvıyağ eklenerek çırpmaya devam edilir.portakalın suyu,kabuğunun rendesi ve vanilya eklenir.en son un ve kabartma tozu kuru üzüm vişne  ceviz eklenerek akıcı bir kıvam yapılır. yağlanmış kek kalıbına dökülen hamur 170-180 derece fırında pişirilir.
pişen kekin üzerine tarife göre hazırlanan çikolata sos dökülerek servis edilir. 

Kabaklı Havuçlu Yoğurtlu Salata

3 kabak
3 havuç      
6 kaşık yoğurt
1 kaşık mayonez
1-2 avuç kadar dereotu (ince doğranmış)
1 çay bardağı kadar ceviz (biraz dişe gelir şekilde olsun..toz haline gelmesin:)))              
1 diş sarımsak  


                       


kabak ve havuçlar rendelenip 2-3 kaşık zeytinyağı ve gerekirse bir iki kaşık su ile pişirilir.

listedeki diğer malzemeler karıştırılır. kabak ve havuç ilave edilir, karıştırılır ve servis edilir.

Patates kroket ya da Patates Köftesi

5-6 tane haşlanmış soğutulmuş patates
1 küçük ya da orta boy soğan
1 yumurta
1 yemek kaşığı nişasta ya da köftelik bulgur ya da irmik :)
1 çay kaşığı tuz
biraz karabiber
çok az pul biber
galeta unu
kızartmak için zeytinyağı


haşlanmış soğutulmuş patatesleri ezin içine  listedeki  malzemeleri koyun (galeta unu ve yağ hariç) ve dilediğiniz şekli verin.
galeta ununa bulayın ve kızgın yağda pişirin.

dilerseniz hazırlanmış şekilde dondurucuda saklayıp sonra da pişirebilirsiniz.

Bamya Yemeği

1 soğan
500 gram bamya
2 patates
isteğe bağlı kırmızı biber

1 kaşık salça
zeytinyağı
baharat- tuz
göz kararı su  (ortalama 4bardak )


soğanları minik minik doğrayıp yağda kavurun. Salçayı ekleyip kavurun.
Ardından patates, kırmızı biberi ekleyip çevirin.
Bşraz çevirdikten sonra bamyaları ekleyip çevirin. Suyunu ilave edip ara ara  kontrol ederek pişirin. En son tuz ve baharat ekleyebilirsiniz.

dolmabiber


1 soğan
2 domates
1 sarımsak
rondodan çekilir.

tavada zeytinyağıyla çevirin bunları ardından biber sayısına göre göz kararı pirinç ve bulgur karışımı ilave edin. isterseniz sadece pirinçli ya da bulgurlu da yapabilirsiniz.
ölçülü yapmak isterseniz biber başına bir yemek kaşığı pirinç ya da bulgur koyabilirsiniz.
kuş üzümü ve dolmalık fıstık ekleyebilirsiniz.

bu karışımı çevirip bir su bardağı su ilave edin. isteğe bağlı baharatlardan ekleyin..isterseniz çok az  tarçın ve biraz şeker de ekleyebilirsiniz.

biberlerin içini bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurup zeytinyağlı  su ya da zeytinyağlı salçalı su ile pişirin.

Döner


En Pratiğinden Döner
kurban bayramında dondurucuya et parçası atmıştım birkaç parça..bu döner o parçaların birinin doğranması sonucu oluştu..hiçbir sos-terbiye yok üzerinde...kekik serptim tavadan almadan tabii yanmasın diye en son serptim :)

Zeytinyağlı Fasulye


soğan
sarımsak(tercihe bağlı)
kırmızı-yeşil biber
domates ve çok az salça
zeytinyağı
isterseniz çok az şeker
1 tatlı kaşığı tuz
fasulye

malzemelerin hepsini çiğden tencereye alıyoruz. suyunu bırakacak. Ara ara suyunu kontrol edip duruma göre su ilave ediyoruz.
afiyet olsun :)


kızartmalı kuşbaşı et


Sebzeleri( patates, biberler, patlıcan, kabak gibi istediğiniz sebzeyi sebzeleri kullanabilirsiniz.)
 tavada ya da fırında kızartıp düdüklü tencerede pişirdiğim kuşbaşı et ile buluşturuyorum. Servise yakın domates sosu ilave edip fırında ısıtıyorum.
İsterseniz hiç domates sos ilave etmeyebilirsiniz.

sebzeleri kızartma işlemini fırında yapmanızı tavsiye ederim pratik, lezzetli, sağlıklı

bereketli kolay bir davet yemeği..
yanına pilav yapmayı da ihmal etmeyin :))


Abdigor Köfte

Ağrı- Doğubayazıt'ta  yöresel bir tat olan Abdigor Köfteyi tatmayı tercih edecektim fakat köfte haşlama olunca fikrim değişti..kızartma olmalıydı:) bence...


sinirsiz et macun kıvamına gelene kadar dövülüyor.dinlenince yumurta un su ve  soğan suyu ekleniyor. kaynayan tuzlu suya kepçe büyüklüğünde alınıp top şekli verilen köfte atılıp pişiriliyor. İlk kez İshak Paşa Sarayında yapıldığı rivayet ediliyor.

Köftenin hikayesi ise şöyleymiş;

İshak Paşa’nın babası kör Abdi hastalanmış, yediği yemeklerin hemen hepsi dokunduğundan ne yerse midesi kabul etmiyormuş. Konusunda uzmanlaşmış aşçılar, etle yaptıkları birbirinden lezzetli yemeklerin Kör Abdi Paşa’ya dokunması üzerine yeni arayışlar içine girmişler. Aşçılar, kuşaktan kuşağa anlatılan ve yalnızca hastalara yedirilen bir diyet yemeğini daha özenli bir şekilde yeniden yapmaya karar vermişler. Düve, toklu veya genç sığırın taze ve yağsız olan bacak kısmından alınan etin geleneksel yöntemle, tahta tokmakla dövülerek sinirlerin özenli bir şekilde ayıklanmasıyla pişirdikleri köftelerin Abdi paşaya dokunmaması üzerine bu yemek oldukça sık pişirilmeye başlanmıştır. Kör Abdi paşa bu yemeği o kadar çok beğenmiş ve o kadar çok isteyerek yemiştir ki, yüzlerce yıldan beri yalnızca hastalara yapılan bu diyet yemeği günümüze kadar Abdigör köftesi adıyla anılmaya başlanmıştır.

İspanyol Mutfağı

İsyanyol Mutfağı

ispanyol omleti ( Tortilla de patata)
yaniii  patatesli omlet:))


Paella




Paella Valencialı
 İspanya’nın en meşhur yemeklerinden biri ve  Valencia da bu yemeğin doğum yeri. Paella tüm dünyaca İspanya’nın ulusal yemeği sanılsa da, Paella da Valencia’ya özgü bir yemek.
 Orijinal Valencia paella’sı pirinç, yeşil mevsim sebzeleri ve etten oluşur. Tavşan, tavuk, ördek ve salyangoz eti bulunabilir. Bunun dışında sık karşılaşacağınız tür deniz mahsülleri paellasıdır. Et yerine ıstakoz, midye, kalamar gibi deniz mahsulleri bulunur. Bunların haricinde pirince sarı rengi veren safran ve zeytin yağı şarttır. ( İspanyollar  “Ne kadar çok olursak o kadar çok güleriz”  derlermiş, paellanın malzemesi de ne kadar bol olursa o kadar leziz oluyormuş) Paella kelimesi geniş tava anlamına gelmekte. 2 kişilik yapılabildiği gibi,10 kişilik büyük ve geniş sac tavalarda da yapılabilir.
Diğer önemli yemek ise siyah pilav dedikleri ‘Arròs negre’ dir. Mürekkep balığı ve kalamardan 
 Paella, tarih içinde İspanya’yı işgal etmiş olan Romalılar ve Arapların yemek kültürünü birleştiren bir yemek olarak tanımlanır.

bu karma tapas fotoğrafı   http://enriquebecerra.com/en/ adresinden



İspanya denince akla gelen ilk şeylerden biri de kuşkusuz  Tapas kelimesi Türkçesi “kapamak” olan “tapar” kelimesinden doğmuş. Endülüs Bölgesi’nin  tarihinden gelen bu gelenek, bir bara gittiğinizde istediğiniz içki ile verilen sıcak ve soğuk atıştırmalıklardan ibaretmiş. İspanya Kralı X. Alfonso insanların alkolü boş midelerine içip hasta olmamaları için yanında mutlaka bir yiyecekle servis edilmesi gerektiğini düşünmüş ve günümüze kadar gelen bu durum İspanya’nın tipik bir özelliği olmakla birlikte hem yerel halk hem de turistler tarafından oldukça benimsenmiş.
bir başka rivayet ise şöyle
tapa- tapas “tepa”, yani “kapak”tan gelir. Çünkü eskiden İspanyollar sherrye sinek kaçmaması için bardakların üzerlerini “tapas” adını verdikleri ekmek dilimleriyle kapatırlar, alkolü boş mideye içmemek için de bu tapasları yerlermiş. Bu adet zaman içinde bir kültüre dönüşmüş ve tapasların yüzlerce çeşidi oluşmuş.
 Bizdeki meze-salata kavramıyla aynı aslında. Rus Salatası, Haydari, Ezme, şakşuka, patlıcan salatası, patates salatası vs. vs...biz orada tatmadık inanın eksikliğini hissedecek bir şey yok..zaten benzerlerini tüketiyoruz vatanımızda :)))



Gazpacho
 
geleneksel çorba

İspanyol mutfağında sık sık tüketilen ve bir tür soğuk çorba olan gazpacho, özellikle Andaluciada yaygındır.“Islatılmış ekmek” anlamındaki Arapça bir sözcükten türetilen adı, aynı zamanda da tarih boyunca Araplarla olan etkileşimin bir göstergesidir.
En sık yapılan gazpacho yemeği domates, sirke, sarımsak, zeytinyağı, ekmek içi, soğan, salatalık ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur. Yağda kızartılmış ekmek parçaları, doğranmış sebze ve katı yumurta ile birlikte servis edilir.
Ayrıca Allioli ( sarımsak, yumurta akı ve az bir miktarda mayonezin karıştırılması sonucu elde edilen karışım) sosunu da meşhur
marzipan yani badem ezmesi
kendisini fotoğraflamamışım ama marzipan satan bir dükkanın fotoğrafı var :)


turunç reçeli


Turunç bol olunca peçeteler uçmasın diye destek sağlanmış :)
caddeler turunç ağaçlarıyla dolu..ağaçlar ise turunç dolu...çok güzel bir görüntü...


Churros

Churros con Chocolate ise meşhur tatlıları..çikolataya batırılıp yenmekte.


pestinos de miel


14 Şubat 2015 Cumartesi

doğum günü kurabiyeleri

a.s. nin 1 yaş kutlaması için yaptığım  kurabiyeler..balık, kaplumbağa, ayıcık, kelebek şeklinde 40- 50 tane kurabiye çıkıyor.

1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 bardaktan iki parmak eksik zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
tercihe bağlı olarak 1.5 çay bardağı kadar dövülmüş fındık ya da badem ya da ceviz.. ya da hiçbir şey eklemeyebilirsiniz..son yaptığımda eklemedim..
aldığı kadar un...

yumurta ve şekeri elimizle karıştırıp oda sıcaklığındaki tereyağı ekliyoruz ardından zeytinyağını..un kabartma tozu ve vanilya..kullanmak isterseniz fındık seceneğini ekliyoruz. un miktarını ölçmedim veremiyorum ama 2 bardak 3 bardak kadar un alır muhtemelen.

hamuru merdane ile açıp kurabiye kalıpları ile kesiyoruz. yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. 170-180  derecede  kısa bir sürede pişiyor..kontrol edin..yakmayın :))






Ispanaklı Börek

ıspanaklı börek




ISPANAKLI BÖREK

İç Harcı:
500 gr. ıspanak, 1 adet soğan,  4 çorba kaşığı peynir( tercihe bağlı olarak beyaz peynir-kaşar peyniri, dil peyniri, örgü peynir),  1 çay kaşığı tuz, kırmızı biber ve tercihe bağlı baharatlar, 2 yemek kaşığı zeytinyağı
(soğan zeytinyağında kavrulur. üzerine ıspanaklar ilave edilir. ıspanaklar suyunu bırakacak ve ardından su çekilecek.baharatlar ve tuz eklenecek..soğumaya bırakılacak..soğuduktan sonra peynir ilave edilecek. böylece harç hazır olacak.)

 3- 4 adet yufka
Sosu için:
2 yumurta,  yarım su bardağı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 su bardağı süt 
(yufka haricindeki malzemeler çırpılır.  yufkaya ve pişmeden önce hazırlanan böreğin üzerine sürmek için kullanacağız.)


yufkamıza hazırladığımız sostan sürüp bir ucundan  yufkanın üzerine doğu 15-20 cm kadar katlıyoruz. ardından bu kısma  hazırladığımız harcımızı koyup rulomuzu oluşturuyoruz. yağlanmış tepsiye şekildeki gibi yerleştiriyoruz. diğer yufkalarada aynı işlemi uyguluyoruz. sosun artanını hazırladığımız böreğin üzerine döküp biraz çekmesini bekliyoruz. 190 derecede pişiriyoruz.

 afiyet olsun !

Eti Puf Kardan Adamlarımız



Karne hediyesi, Doğum günü Hediyesi gibi  çeşitli etkinliklerde hediye olarak kullanılabilecek şirin kardan adamlar yaptık. Bizdeki tema karne hediyesi idi :)

gerekli malzemeler :
damla çikolata, jelibon, etipuf, çöp şiş, kurdele, kurabiye poşetleri
jelibon  kullanmayabiliriz  jelibonsuz da çok şirin kardan adamlarımız olur.
fotoğraflarda adana şiş çubukları var.bu çubuklara isim yazma imkanı oluyor ama etipufları takmak zorlayıcı oluyor. çöp şiş tercih etmeye çalışın.